Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Euthanasie op dementen

Zojuist werd bekend dat de regionale toetsingscommissies voor euthanasie hebben besloten dat nu ook euthanasie mag worden toegepast op dementen. Men mag afgaan op een oude verklaring van de patiënt en de mening van de verzorgenden, familie, vrienden en de dokter.

Dit is een spectaculaire verandering van het euthanasiebeleid en de zorgvuldigheidseisen die daarbij hoorden. Een patiënt moest bewust en helder kort voor de euthanasie erom vragen. Het verzoek moest door twee artsen worden getoetst, de behandelend arts en een zogenaamde SCEN-arts. Derden hadden niets te zeggen, met name dus niet de familie.

Laatst is er een arts vrijgesproken die een dergelijke vorm van euthanasie al had toegepast. Toen de euthanasie moest worden uitgevoerd hebben ze de patiënt nog op bed moeten vasthouden, omdat zij tegenstribbelde. In de nieuwe regels mag de patiënt van te voren een verdovend middel worden toegediend om dit soort kleurrijke situaties te voorkomen. De jurisprudentie die in dit geval werd gezet door een willekeurige rechtbank leverde geen discussie op.

Niet-democratische organen kunnen dus dit soort beleid veranderen, zonder democratische toetsing, zonder algemene toetsing door de wetgever, het parlement, de juridische macht, toetsing aan de grondwet, terwijl het toch gaat over zaken van leven en dood. Twee religies in Nederland, de katholieke kerk en de Islam, zijn mordicus tegen zoiets. Absolute horror vinden zij het.