Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Kerstwens

Enkele dagen geleden kwam een dame van enkele huizen verderop naar mijn kerstbomen kijken. Ik maak er nogal wat werk van. We hadden het over voorgevoelens en paranormale verschijnselen. Toen vertelde ze me wat ze mee had gemaakt met mijn vader, één dag voor zijn dood. Het is al 22 jaar geleden, maar ik had het verhaal nog nooit gehoord. Wél heeft moeder vaker verteld zeker te weten dat mijn vader zijn dood heeft voorvoeld, hoewel hij toch onverwachts is overleden aan een hartinfarct. Dat hij twee maanden van te voren veel vrienden en bekenden af ging op zijn brommer, achteraf om afscheid van ze te nemen. En ook aan andere tekenen had moeder het gemerkt.

De dochter van deze buurvrouw had indertijd de dag van te voren een vrij ernstig ongeval gehad met de auto. Maar toen mijn vader op bezoek kwam had de buurvrouw hem dat niet durven te vertellen, omdat ze een vreugde – ein Freuden zegt ze in het Duits – bij hem had bemerkt, die ze eerder nooit had gezien en die ze  niet had durven te verstoren met het bericht over haar dochter. Hij had die vreugde uitgestraald, maar er niet over gepraat. En zij had het aangevoeld. Pas bij het uitgaan had ze hem dat over haar dochter verteld. En toen riep mijn vader natuurlijk uit … had me dat nou eerder gezegd!

Toen ik de volgende morgen bij haar achterom kwam had ze gedacht dat ik kwam informeren naar haar dochter. Maar dat was niet zo. Ik kwam vertellen dat mijn vader ’s nachts gestorven was. Nu schrijf ik dit verhaal niet op om het te hebben over paranormale verschijnselen en voorgevoelens ( die overigens bestaan). Maar het gaat mij er eigenlijk om dat er een vreugde bestaat die door alles heen breekt. Dat moet toch bij mijn vader zo zijn geweest.

Kerstmis is het feest voor alle mensen van goede wil. Een blijde boodschap van liefde die door alles heen breekt. Dat is het kenmerk van de vreugde van kerstmis. Zij wijkt voor niets en is door niets te stoppen. Zij verlicht iedere duisternis in ons leven en scheurt iedere omfloersing open. Al is er geen zweem van licht aan de einder de ster van Bethlehem staat er altijd. En hoeveel mensen zullen nu niet een mooie kerstmis hebben ondanks alles wat zij meemaken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Christenen die worden vervolgd, honderdduizenden in onze tijd. Ik zeg niet dat ze blij moeten zijn, terwijl ze de verschrikkelijkste dingen hebben beleefd, misschien nog maar kort geleden, maar hoevelen zullen feitelijk niet toch die vreugde ervaren en werkelijk de ster van Bethlehem zien. Die kerstvreugde wens ik ons allemaal toe.