Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Reacties op Beurskens

Het afgelopen jaar is er een grote variatie aan reacties binnengekomen op de columns van Beurskens, een deel daarvan wordt op deze site gepubliceerd. Hieronder een selectie daaruit, waarbij is geprobeerd om representatief te zijn. De meest actuele reacties staan bovenaan.

Hoofdredacteur van Zinweb, Marga Haas: ‘Mijn complimenten voor de columns!’ Meer info: Zinweb.

Zinweb.nl, in samenwerking met de IKON opgezet, is een trefpunt op internet voor zingeving en inspiratie en trekt per maand meer dan 60.000 bezoekers.

Reactie van site preken.be

Hallo,

Ik vond op je site een aantal mooie teksten, soms neigen ze naar preken… een enkele keer is ’t zelfs een echte preek.

Je teksten maken een diepe indruk op me, spreken van respect en multiculturele openheid. Tegelijk bewaar je je eigen identiteit.

Hartelijke groet,

Jurgen Gaeremyn beheerder

www.preken.be

Reactie van Ali Cirillioglu op column

– Hiernamaals
op 07-02-2007: ‘Wim, Prachtig en nog eens prachtig!
1 x gelezen, ik ben opgelucht.
Ik ga het beslist nog 1 keer lezen.
Ik kom terug.
Even adem halen!

Met Liefs.
Selam.

Reacties van Martinus

‘De maatschappij waarin wij wonen, is helaas soms nog leger dan leeg, met als dagelijks terugkerend dieptepunt de treurige programma’s van de commerciële zenders. “Is iedereen nou helemaal gek geworden of ligt het aan mij” denk ik vaak. Wil het doorsnee volk dan alleen maar brood en spelen? Ja, blijkbaar.
Dan stort ik me maar weer in een goed boek of in de krant of in m’n hobby’s, dat is beter voor de geest dan de TV. A propos lezen, ik heb ’n goede tip (…): “Gevallen in de armen van God” door Megan Don over Teresa van Avila. Een prachtig boek over haar geestelijke ontwikkeling en lessen, die het verdienen om herontdekt te worden.’

‘ “De allergrootsten hebben het uiteindelijk toch nog leuk gevonden op hun zoektocht naar het wezenlijke”. (W. Beurskens). Ik zou mezelf echt niet willen vergelijken met die grootsten zoals Hammerskjold en Kierkegaard, maar ik verwonder me inderdaad nu soms al (terwijl ik nog relatief jong ben ) over het ellendige geworstel waar ik me in de afgelopen jaren doorheen heb geslagen (en nog steeds doe, want er komt maar geen einde aan), en achteraf moet ik soms glimlachen om al dat geploeter. Soms echter ook geef ik mezelf een compliment voor mijn doorzettingsvermogen en kracht in zware tijden, en hou ik weer van mezelf. Want als je niet van jezelf houdt, wordt het met de rest ook niks.’

Reactie van Jaap van Nieveld Goudriaen op column Gnosis, 8 september 2006: ‘Beste Wim, ik bewonder je moed om in deze tijden van secularisatie je geloof uit te dragen en anderen te stimuleren hetzelfde te doen, en dat nog op een intelligente, niet-dogmatische manier ook. Heel bijzonder, heel verfrissend. Als overtuigd agnosticus, als tegenstander van het instituut Kerk (dus geen tegenstander van de kerk met de kleine “k”), kan en zal ik het niet met je eens zijn. Maar ik ben blij dat er nog (meer) mensen zijn die een goed omschreven ideologie koesteren en daarvoor uit durven te komen.
Overigens is het lied Amazing Grace geschreven door de kapitein van een slavenschip, dat slaven van Afrika naar Amerika bracht. Op een gegeven dag, onderweg met slaven naar Amerika, zag hij het Licht. Hij liet zijn schip een wending van 180° maken, voer terug naar Afrika en gaf de slaven hun vrijheid terug. Daarna werd hij prediker.
Ik besef dat ik met dit (ware) verhaal jouw ideologie promoot, maar à la, beschouw het als een cadeautje :-))

Reactie van Moslima over column Ayaan: ‘AHUM, Moslima meldt zich. Ik verafschuw Ayaan en de boodschap die zij verkondigt. Voorts ken ik geen enkele Moslima in mijn nabije of verre omgeving die deze mening niet met mij deelt. Haar film is vertoond aan Moslima’s die in een blijf van mijn lijfhuis verbleven, en Ayaan was hierbij aanwezig,en dit is gefilmd. Alle Moslima’s regareeden boos en verantwaardigd, ze vonden het volstrekt misplaatst om de mishandeling die ze van hun mannen hadden meegemaakt aan de Islam toe te schrijven. Dat probeerden ze Ayaan uit te leggen. Maar Ayaan luisterde niet, waarop de vrouwen boos wegliepen bij haar. Het filmpje hiervan kun je hier bekijken:Klik op ‘bekijk item’

– Reactie Ingrid 23 mei 2006 op column Integratie, de groeten aan uw vader: ‘positief stuk!!!!!! prettig om te lezen.’

Een reactie van Arie op het discussieforum Magreb over column Dialoog met de Islam: ‘Voor mij ligt het raakpunt meer bij een kritische dialoog, met moslims, over de islam. Iets wat tot op de dag van vandaag onmogelijk is.’

Een reactie van Helena op 11 juli over de column ‘Het natuurlijk beloop’: ‘De huidige maatschappij laat het inderdaad niet toe om ziek te zijn.. doorwerken, ook al kan je niet meer! Het Kabinet heeft dit ook mogelijk gemaakt.. Ziek zijn mag niet meer.’

Reactie van Annelies op column ‘Teveel koks in de keuken’.

Goed om dit te lezen. Ik heb lang vrijwilligerswerk gedaan in verpleeghuis en probeerde nog wat vreugde daar te brengen maar ik zag ook veel narigheid aldaar. Mijn ouders zijn al lang dood. Iedereen wil graag oud worden maar het niet zijn
want gebreken komen er.

Reactie column Gehoorzaamheid, onder naam van Hannie Schaft : ‘Een aardig kolfje naar mijn hand doktertje, ware het niet dat ik liever focus op de God en Godin in elke man/vrouw in plaats van naar Jezus te staren. Wat dat betreft wil ik verwijzen naar de literatuur van hoogleraar psychiatrie: Jean Shinoda Bolen: Goden in elke man
Godinnen in elke vrouw. En ze heeft ook nog iets geschreven over: Macht en seks, want je kunt er echt niet omheen, dan zou je beslist de kop in het zand steken, dat daar een belangrijk aanknopingspunt ligt.
Haantjesgedrag zie ik hier veel, ook bij sommige vrouwen overigens. Een niet te onderschatten invalshoek.
Goedele Liekens: psycholoog/seksuoloog is op dit moment wereldwijd met een aantal projecten bezig. Zie haar website.
Maar inderdaad, aan al die cynische zeikerds, die eigenlijk niet in kunnen zien dat ze gewoon depressief zijn, zeg ik ook steeds:
ga toch fietsen, of zoals de groninger het zo mooi zegt: nait soezn.

Reactie op column ‘Het natuurlijk beloop’, onder naam The Ark :
‘Mijn complimenten voor de heldere column. Het is in mijn ogen heel goed om de verantwoordelijkheid bij de mensen te leggen, nadat ze goed zijn geïnformeerd. Als Jan, ondanks dat hij weet dat door de penicilline zijn uiteindelijke weerstand zal dalen, en beseft dat dit een korte termijnoplossing is, toch bewust kiest voor de anti-biotica, dan is het dus O.K.
Hoewel?
Het enige bezwaar is dat op termijn allerlei bacteriën resistent worden tegen de bekende anti-biotica, en dat er dus met terughoudendheid voorgeschreven zou moeten worden.
Helaas is dat een rekbaar begrip. Het strengst zou zijn “alleen bij levensgevaar” en het makkelijkst zou zijn “als de patient aandringt”. Hierdoor creëren wij een situatie waarin over 20 jaar geen enkel anti-bioticum werkt.

Reactie emeritus pastoor Jabeek, Wiel Janssen, op column over seksualiteit.

Geachte Heer Beurskens,

Grote waardering voor Uw web.logs.
Ik dacht in Uw lijn te zitten, wanneer ik God ervaar waar mensen elkaar liefhebben.
Hier wordt God zichtbaar, hoorbaar, tastbaar en voelbaar. God wordt nog altijd mens
in U en mij. God leent mijn ogen, oren, mond, handen en voeten, mijn hele lichaam,
mijn verstand en hart, om zijn liefde gestalte te geven.
Dit hele gegeven komt als oproep, uitnodiging, beleving, ook uitdrukkelijk naar
voren in het communiceren tijdens een kerkdienst.
De mooiste vorm van communiceren gebeurt, wanneer man en vrouw zich helemaal aan
elkaar overgeven; in de intieme, dienstbare seksuele beleving. Man en vrouw worden
levend brood om de diepe honger naar liefde en geluk te stillen. Dit is een
godservaring.
Seksualiteit in liefde is eer en glorie brengen aan God én ze brengt heil en welzijn
aan de ander, tot groei van zijn persoonlijkheid, tot groei van de relatie en tot
vreugdevolle beleving van de relatie tot God en evenmens.
Dit alles zijn gedachten, die vaak aan de orde komen bij gesprekken als
voorbereiding op het huwelijk.
Met vriendelijke groeten, Wiel Janssen, em.pastoor Jabeek